TOPLUMSAL ÖNYARGI
Avukat Mehmet Öngen

Televizyon,internet,sosyal medya gibi kitle iletişim araçları,farklı kültürel ve sosyal gruplara ilişkin kalıplaşmış önyargıların oluşmasına sebep olabilir. Hangi pencereden bakıyorsa insanlarımız dünyayı o gözden görebiliyorlar. Tabi bunun devamında da, fikir sahibi olmak için bilgi sahibi olmaya gerek görmeden.
Uğur Mumcu’nun son derece isabetli bir tespiti vardı. Demişti ki ;
ÜLKEMİZDE İNSANLAR BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLURLAR.
Gerçekten de, son yıllarda akıllı telefonların yaygın olarak kullanılmasıyla herkes neredeyse her konuda -sözde- bilgi sahibi oluyor. Tabi aslında bu, -istisnalar ayrı olmak üzere - doğru bir bilgi olamaz ve olamıyor da…
Sonuç olarak insanlarımız,sosyal medya paylaşımcısının gözünden ve bakış açısından kaynaklanan bilgilenmeye sahip olabiliyorlar.
Oysa aslına bakacak olursak, doğru bilgiye ulaşmak pek öyle kolay değil.
Tabi bir gerçek daha var : Doğru ile yanlış zaman içinde yer değiştirebiliyorlar. Her doğru, yaşandığı zaman ve şartlar içinde geçerli olabiliyor. Öte yandan, aynı olay zaman içinde farklı anlamlar içinde değerlendiriliyor.
Bu konuda, Tarihten çok veciz bir bilgiyi paylaşmak isterim :
Bilindiği gibi, BEETHOVEN’İN DOKUZUNCU SENFONİSİ, İNSANLIK TARİHİNİN EN KIYMETLİ MÜZİK ESERLERİNDEN BİRİDİR. Bu müzik parçası zaman içersinde son derece farklı kişilerce yine son derece farklı anlamlarla kullanılmıştır.
Örneğin, Sosyalizmin Teorik Kuramcılarından Engels , bu parçanın “insanlığın marşı” olacağını belirtti. Lenin de onun Enternasyonalden daha devrimci olduğu yönünde fikir beyan etti.
Ünlü Orkesta Yönetmeni Von Karajan ise bir konserde aynı eseri Nazi Hükümeti için yönetti. Yıllar sonra da özgür Avrupa’nın birliğini onunla kutsadı.
Dokuzuncu Senfoni hem imparatorları için ölen Japon Kamikazelere hem de imparatorluğa karşı savaşırken can veren savaşçılara eşlik etti.
Bu senfoni hem Alman Faşizmine direnenlerce çalındı. Ama aynı zamanda Hitler tarafından da zevkle mırıldanıldı.
1961 yılında Berlin Duvarı, Dokuzuncu Senfoni ile inşa edildi. 1989’da da aynı Berlin Duvarı, Dokuzuncu Senfoni ile yıkıldı.
İşte tarih ve zaman böyle bir şey. Bir kavram ve olaya tek yanlı ve önyargılı bakabilmek mümkün mü…?
ÖNYARGI, HAYATA KİRLİ BİR CAMDAN BAKIP HER ŞEYİ KİRLİ BİLMEKTİR.
Bernard Shaw’la bitirelim.
Diyor ki : Önyargılardan kurtulamayanlar hiçbir insanı anlayamaz !